Останній місяць осені вже вкрив землю шаром сухого жовтого та червоного листя, а на фруктових деревах півдня Одещини досі зріють великі терпкі плоди – айва. Цього річ шанований у Бессарабії фрукт вродив вдосталь. Газдині закочують рукави та беруться до справи.
Що можна приготувати з айви
Треба зазначити, що у сирому виді айву споживають тільки власники здорових і міцних зубів – занадто тверда і викликає оскому. Але це зовсім не зупиняє малечу – вони хрумтять нею так, що у дорослих аж скули зводить! Та все ж таки більшість споживачів надає перевагу термічно обробленим стравам з айви. Адже варений чи запечений цей плід стає м’яким і солодким. Пропонуємо вашій увазі ТОП-5 страв із айви, які готують українці:
Айва, запечена в печі (духовці)
Тушка качки або гуски, фарширована айвою та рисом
Мармелад, варення із айви
Цукати
Компот
Десерти
Дуже полюбляють на півдні Одещини, особливо в болгарських селах, запікати гутулю (одна з місцевих назв фрукту) в печі. На велике деко викладають половинки фруктів, посипають цукром, за бажанням змащують вершковим маслом і в піч на годину-півтори. Коли виймають з печі – пахощі лунають на весь двір, соковитий фрукт карамелізований у цукрі з ароматом печі – це щось неймовірне! Але зараз піч знайдеш не в кожній хаті, тому частіше господині використовують звичайну духовку. За бажанням до вишуканого десерту додають горіхи, поливають медом.
Мармелад чи варення з айви вариться згідно традиційних рецептів. Технологія проста – якщо потрібно варення, фрукти ріжуть невеликими шматочками, засипають цукром за смаком (чим кисліший фрукт, тим більше цукру, але не більше 1:1) варять до потрібної консистенції. Щоб отримати мармелад, фрукти спочатку тушкують, роблять пюре, а потім додають цукор і варять на слабкому вогні готовності.
Цукати з айви готують, як і з інших фруктів. А ось компот – це ще одна традиційна страва бессарабців. Трилітрові банки з прозорим напоєм займають почесне місце в підвалі кожного поважаючого себе господаря нарівні з бочкою вина та діжкою бринзи. Компот з айви готують не дуже солодким, з кислинкою, щоб було приємно загасити спрагу. Як правило, одного стакану цукру на трилітрову бутиль буває достатньо.
М’ясні страви
Кисло-солодкий ароматний фрукт часто додають до м’яса, що забезпечує витончений смак печені. Качка чи гуска з айвою замість традиційних яблук – це обов’язкова страва бессарабської кухні – на сімейних святах пізньої осені, на початку зими, доки вдається зберегти свіжу айву. Рецепт такий, як і з яблуками, смак – інший, національно-колоритний, улюблений з дитинства.
Також айву додають до печені з іншими видами м’яса, поєднуючи з рисом, булгуром, додають як начинку до м’ясних рулетів, разом із прянощами та травами.
Харчова цінність в 100 грамах
Білки, г
0,6
Жири, г
0,5
Вуглеводи
9,6
Зола, г
0,8
Вода, г
84
Калорійність
40 ккал
Користь та протипоказання
Цей пряний фрукт дуже корисний, вміщає в собі велику кількість вітамінів та мікроелементів. Особливо багатий він на вітамін С, тому шматочки свіжої айви можна класти в чай замість лимону. Але є і протипоказання до вживання людям, що мають хвороби шлунково-кишкового тракту, сахарний діабет. Споживайте помірно і будьте здорові!
Група депутатів Європейського парламенту закликала великий бізнес та відомі бренди відмовитися від розміщення реклами у прокремлівських засобах масової інформації, які поширюють дезінформацію та пропаганду. Читати далі
Пріоритетом державної політики забезпечення Збройних сил має бути максимальне завантаження українського бізнесу військовим замовленням. Це дозволить розвивати економіку та знизити залежність від наших партнерів. Про це в інтерв’ю заявив підприємець, експерт по енергетиці Олександр Кацуба. Читати далі
Номер для виступу українських виконавців alyona alyona & Jerry Heil на Євробаченні-2024 поставила відома у світі українська режисерка Таню Муіньо. Читати далі