Виконком Ренійської міськради вирішив виділити із резервного фонду місцевого бюджету 480 тисяч гривень на придбання та встановлення системи централізованого оповіщення населення Ренійської територіальної громади. Як сказано у тексті рішення (воно опубліковане на офіційному сайті Ренійської ТГ), ця система покликана повідомляти мешканцям громади про загрози виникнення надзвичайних ситуацій, проте будь-які подробиці не уточнюються.

За відповідним коментарем ми звернулися до заступника міського голови Ренійської громади з питань діяльності виконавчих органів міськради Олексія Самбурського.

«Якщо говорити простою мовою, йдеться про сирени, які діятимуть на всій території нашої громади – і в місті, і в кожному селі. Наразі я не готовий назвати конкретні терміни виконання цих планів – процес перебуває на стадії укладання договору з постачальником. Треба розуміти, що ми маємо придбати і встановити досить складне обладнання, і тут можуть виникнути певні труднощі, у тому числі з доставкою. Тому не хочу загадувати наперед», – відповів Олексій Самбурський.

У розмові з Олексієм Борисовичем ми принагідно поцікавилися долею європейського грантового проекту «Інтегрована система готовності до аварійних ситуацій у дельті Дунаю», в рамках якого також планувалося закупити та встановити сирени, що оповіщають місцеве населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій (докладніше про цей проект буде сказано нижче).

«З огляду на реалії воєнного часу, недолік європейського проекту оповіщення полягає в тому, що він охоплює лише прибережні території вздовж Дунаю і не зачіпає села громади. Наразі, наскільки мені відомо, цей проект ніяк не просувається», – додав заступник міського голови.

Читайте також: Ренійська міськрада розпочинає процес офіційного оформлення земельних ділянок під парковки для фур

Нагадаємо, що у грудні 2019 року тодішня Ренійська районна рада ухвалила рішення про співфінансування проекту «Інтегрована система готовності до аварійних ситуацій у дельті Дунаю» – передбачалося виділити 150 тисяч гривень із районного бюджету 2020 року. Проте адміністративно-територіальна реформа, яка призвела до ліквідації Ренійського району та створення Ренійської ТГ, одночасно скасувала і райраду, яка виступала як партнер проекту. Внаслідок цього реалізація європейської ініціативи зупинилася.

Це питання знову прозвучало у грудні 2021 року під час 19-ї сесії Ренійської міськради. Депутат Ізмаїльської районної ради, голова Асоціації органів місцевого самоврядування “Стратегія ЄС для Дунайського регіону” Ліліана Іванова закликала місцевих депутатів “врятувати цей проект і взяти його під егіду Ренійської громади”, тобто схвалити співфінансування в обсязі близько 6 тисяч євро за рахунок міського бюджету.

За словами Ліліани Іванової, така система оповіщення вже 12 років діє на Закарпатті, і за цей період вона довела свою ефективність – зокрема під час повеней. У басейні Дунаю також існує низка загроз природного та техногенного характеру, пов’язаних насамперед з тим, що річка в періоди паводків та повені загрожує вийти зі своїх берегів. Зважаючи на цю небезпеку, Євросоюз підтримує створення систем оповіщення населення.

Ліліана Миколаївна зазначила, що станом на грудень 2021 року частину заходів у рамках проекту вже виконано: зокрема, румунське місто Ісакча купило пожежну машину. Придбання пожежних машин та спецодягу для співробітників пожежної охорони передбачено і для інших партнерів проекту, у тому числі для Ренійської громади. Але спочатку, як наголосила Ліліана Іванова, необхідно закупити та встановити сирени, які сповіщають місцеве населення про виникнення надзвичайних ситуацій.

На вищезгаданій сесії депутати Ренійської міськради підтримали фінансову участь ТГ у реалізації проекту. Проте, як бачимо, дунайські сирени досі так і не з’явилися, а пріоритет у системі оповіщення змістився у бік повітряної тривоги та заходів цивільного захисту населення.

 

Андрій ПОТИЛІКО