Дунай

Ситуація з мілководдям на Дунаї залишається критичною – рівні води по всьому Дунаю продовжують падати.

«Затяжна спека і відсутність опадів, а також весняна повінь, яка була нижчою за середній рівень, створюють аномальну ситуацію, яка не спостерігалася в попередні мілководні періоди», — розповів в.о. директора Українського Дунайського Пароплавства Дмитро Москаленко.

Флот УДП після закриття навігації продовжує працювати лише на нижній ділянці Нижнього Дунаю. За інформацією Дунайської гідрометобсерваторії, середні рівні води на Дунаї в серпні очікуються нижче за норму на 10-250 см, на українській ділянці Дунаю – на 15-145 см нижче за норму. Так, у Черноводі середні рівні серпня очікуються в інтервалі (-170)-(-130) см над нулем посту.

В Ізмаїлі на Констанцу флот поки що завантажується на осаду 1,80 метра. На 280 кілометрі Дунаю обмеження по осаді становить 1,90 метра, на 390-му – 1,70 метра.

За кілька днів на Нижньому Дунаї прогнозують невеликий підйом води на 10-15 см, однак він буде короткостроковим. Подальші перспективи щодо опадів під великим питанням, за всіма ознаками нинішнє мілководдя буде затяжним та важким. Це означатиме серйозні фінансові втрати на підприємстві. Але ми сподіваємося на краще та продовжуємо боротися за кожну тонну вантажу», — резюмував Москаленко.

Раніше повідомлялось, що падіння рівня води в Дунаї негативно вплинуло на експорт зерна.

Читайте також: Молдова запроваджує надзвичайну ситуацію через посуху