Кандидат історичних наук, доцент Ізмаїльського держуніверситету Віктор Дроздов пропонує виключити пам’ятник російському полководцю О.В. Суворову, встановлений в Ізмаїлі, із Державного реєстру нерухомих пам’яток України національного значення. 28 липня на сайті електронних петицій з’явився документ з ініціативою прискореної процедури виключення, автором якої і є історик.

«Процедура виключення може затягнутися на тривалий період через її бюрократизацію. Водночас наявність серед пам’яток національного значення меморіальних маркерів російської/радянської присутності, які переважно є ідеологічними пам’ятками та прославляють російську/радянську армію та зберігають пам’ять про «домінування» російської культури в символічному просторі, неприпустимі в повномасштабних умовах російської військової агресії проти України» – написав автор.

Крім того, в тексті петиції йдеться – пам’ятник Суворову в Ізмаїлі, як і більшість подібних пам’яток, був занесений до Реєстру у 2009 році не на підставі вагомого культурного значення для України, а лише у зв’язку з тим, що він був пам’яткою республіканського значення УРСР.

Поки що петиція набрала лише 37 голосів. Для того, щоб її розглянув Президент, потрібно 25 тисяч голосів.

Зазначимо, оскільки пам’ятник О.В. Суворову в Ізмаїлі є пам’яткою національного значення, що охороняється державою, місцева влада не може розглядати питання його демонтажу чи перенесення. Тому вже декілька місяців пам’ятник стоїть закритий від погляду ізмаїльчан і чекає на визначення своєї подальшої долі на державному рівні.