фрукты

На споживчому ринку Одеської області у січні–вересні 2022 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 24,3%. Найбільше подорожчали фрукти.

Про це повідомили у регіональному управлінні статистики.

Так, серед продуктів харчування в 1,6 раза зросли в ціні фрукти, з них найсуттєвіше ківі та лимони – у 2,5 раза, ягоди – у 2,3 раза.

Ціни на овочі підвищились в 1,5 раза, зокрема на моркву – у 2,5 раза, баклажани та цибулю ріпчасту –у 2,4 раза. При цьому подешевшали огірки – на 15,4%, та помідори – на 2,5%.

На 32,1% підвищились у ціні риба та продукти з риби, а саме: на 53,0% – філе мороженої риби, 47,5% – оселедці, на 41,5% – філе червоної риби.

Хліб і хлібопродукти зросли у ціні на 26,3%. Серед товарів цієї групи найбільше подорожчали рис – у 1,8 раза, крупи гречані– в 1,8 раза, пшоно – на 45,1%, вафлі – на 36,1%. макаронні вироби із твердих сортів пшениці – на 30,0%. Поряд з цим, хліб пшеничний з борошна першого ґатунку подешевшав на 2,3%.

Читайте також: В Україні очікують зниження цін на гречку

За групою цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби ціни зросли на 30,7%, у тому числі на карамель – на 39,4%, мед – на 39,0%, зефір – на 34,8%, цукерки шоколадні – на 38,1%.
Зростання цін на олію та жири на 21,3%, в значній мірі спричинено, суттєвим подорожчанням спредів – у 1,6 раза, сала – на 39,9%, маргарину – на 35,2% та масла вершкового – на 19,1%.

М’ясо та м’ясопродукти стали дорожче на 13,3%, субпродукти свинячі – на 24,7%, фарш м’ясний – на 23,3%, свинина – на 20,6%, ковбаси варені вищого ґатунку – на 20,3%. У той же час натуральні напівфабрикати з яловичини подешевшали на 7,8%.

Разом з цим, на 7,6% зросли у ціні молоко, сир та яйця, кефір, став дорожчий на 20,3%, яйця подешевшали на 3,6%.

Читайте також: Українські птахівники мають намір стабілізувати ціни на яйця