ядовитые грибы

Після перших осінніх дощів традиційно розпочинається сезон грибів у лісових насадженнях та лісосмугах Одещини. Відповідно, з’явилися і перші постраждалі від наслідків “тихого” полювання. Вже зареєстрували перші випадки отруєння отруйними грибами, – попереджає обласне управління Держспоживслужби. Як не отруїтися грибами – радять фахівці.

Так, перший випадок отруєння дикорослими грибами зареєстрований у Захарівській селищній територіальній громаді, де у стані середньої тяжкості до лікарні потрапила 41-річна мешканка смт Захарівка після того, як поласувала зібраними власноруч маслятами, які жінка відварила один раз у підсоленій воді, пiсля чого злегка підсмажила.

Другий випадок стався із 45-річною мешканкою села Перехрестове Роздільнянського району. Вона назбирала у своєму саду печериці, які перед вживанням відварила та підсмажила. Хвора госпіталізована у стані середньої тяжкості.

Небезпечними можуть бути навіть печериці, адже навіть їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров’я:

– варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин, варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим;
– зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби, навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть під час варіння та смаження;
– строго дотримуйтесь правил консервування грибів, при недотриманні всіх правил технології консервування гриби можуть спричинити дуже тяжке захворювання – ботулізм;
– при появі симптомів отруєння зволікати не можна, а одразу потрібно викликати швидку допомогу. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.

Політика