Культурний хлібний форум у Криничному

«Обрядові хліба – спадщина Чушмелії», таку назву мав культурний форум, який днями пройшов у селі Криничне (Чушмелія) Криничненської громади Болградського району.

У рамках форуму відбулися виступи його ініціаторів Тетяни Ковтун та Тетяни Дукової, які розповіли присутнім про сакральне значення хліба в історії болгарського народу, про традиційні та ритуальні хліби чушмелійців.

Ознайомитися з різноманітними видами хлібів, калачів, караваїв можна було на виставці, на яку свої вироби підготували місцеві майстрині Тетяна Дукова, Тетяна Ковтун, Домнікія Тодорова, Олена Янчева, Валентина Денкова та Марія Трандафілова.

Відзначимо, що майстрині не лише представили свої вироби, а й провели майстер-класи з виготовлення різноманітних хлібів, у яких з задоволенням взяли участь дітлахи. До речі, всі ці вироби були випечені та роздані учасникам майстер-класу.

Культурний хлібний форум у Криничному
Культурний хлібний форум у Криничному, фото з соцмереж

Завершився форум концертом та нагородженням учасників.

Культурний хлібний форум у Криничному
Культурний хлібний форум у Криничному, фото з соцмереж

Додамо, що в Криничненській громаді сподіваються, що не лише продовжать традицію проведення цього заходу, але й виведуть культурний форум, присвячений обрядовим хлібам, на регіональний та міжнародний рівень.

Нагадаємо: Хліб з бессарабського села увійшов до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України

Матеріал підготовлений за сприянням програми “Голоси України” в рамках ініціативи Ганни Арендт, яка реалізується Європейським центром свободи преси та медіа і фінансується Федеральним офісом міністерства закордонних справ Німеччини. Зазначимо, вищеназвані організації ніяким чином не впливають на наш контент і не несуть за нього відповідальність.

Сергій Мединський