Обрядовый хлеб

Обрядові хліби з села Криничне Болградського району Одеської області визнані нематеріальною культурної спадщини України.

Міністерство культури та інформаційної політики України розширило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України на один новий елемент – «Традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня Святого Георгія села Криничне», повідомляє пресслужба Мінкульту.

Відповідний наказ підписано 17 лютого 2023 року.

Йдеться про те, що традиція випікання пʼяти обрядових хлібів з одного замісу та святкового ритуалу їхнього вживання на День Святого Георгія практикується болгарською етнічною меншиною майже 200 років.

Виготовленням хліба займається старша з жінок в родині, яка в маленькій кімнаті з піччю, яка, за необхідності, з вечора трохи топиться для підтримки потрібної температури, замішує тісто y прикрашеному квітами деревʼяному кориті з додаванням солі та води.

З тіста господиня робить пʼять хлібів: Боговіца (на честь Бога і св. Богородиці), Рангель (на честь св. Архангела Михаїла), Коровай (на честь св. Георгія) і дві Ушчарьки (символ свята).

Зрештою о пʼятій годині дня кожна господиня приносить на колективну трапезу на вулиці обрядові хліби власного виготовлення, сковороду з курбаном, зелену цибулю, часник (який досі не використовується в їжу) і вино.

Їжа розкладається на столах, розміщених вздовж вулиці, за якими збираються всі мешканці вулиці.

Додамо, що справжньою берегинею  традицій предків та  стародавнього рецепта можна вважати мешканку Криничного Тетяну Янчеву-Дукову.

Татьяна Янчева-Дукова
Татьяна Янчева-Дукова, фото: Топор

Можна сміливо казати, що саме завдяки її наполегливості та завзяттю у Національному переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України з’явився  новий елемент, народжений у Криничному.

Тетяна присвячує багато сил збереженню болгарської культури та традицій. Жінка зібрала чудову колекцію старовинних фотографій, рушників, збирає народні пісні та рецепти.

Особливе ставлення у Тетяни до хліба. Вже декілька років у Криничному працює туристична локація «Хлібна к’ща», яка увійшла до Міжнародного проєкту «Дороги вина та смаку української Бессарабії».  Створена вона родиною Дукових на базі власного будинку.

Хліб, який створює Тетяна, оцінили як в Україні, так і за кордоном, адже Тетяна разом з чоловіком – неодноразові учасники та переможці багатьох конкурсів та фестивалів.

В Одесі дерусифікують Потьомкінський хліб