Апарат виконкому Ренійської міськради веде систематичну роботу щодо наповнення місцевого бюджету та пошуку фінансових резервів територіальної громади. Зокрема, мерія посилює контроль за своєчасністю земельних платежів до міської скарбниці. Про це депутатам міськради розповіла перша заступниця міського голови Ренійської ТГ Людмила Чакир.

«Наша юридична служба активно працює у цьому напрямку, у тому числі через суд. На сьогодні в суді перебувають 12 позовів щодо стягнення з боржників земельних платежів. З цих позовів 9 вже задоволено судом та передано до держвиконавчої служби. На жаль, війна негативно вплинула на процедуру виконання судових рішень, але сподіваюся, що після нашої перемоги цей процес увійде до нормальної колії. Юристи міськради продовжують працювати.

Зрозуміло, що не всі платять за землю. Ми завжди порушували цю проблему, завжди говорили про те, що ми маємо резерви для збільшення надходжень до міського бюджету. Якщо неплатники не посилять свою фінансову дисципліну, ми будемо їх стимулювати – застосовувати до них максимальні ставки земельного податку. Наш принцип простий: не бажаєте платити за помірними ставками, доведеться платити за максимальними. Тобто міськрада робить все для того, щоб наповнити бюджет громади», – заявила Людмила Чакир.

Зазначимо, що на початку 2021 року Ренійська міськрада затвердила Програму регулювання та розвитку земельних відносин на території громади до 2025 року. Мета програми – забезпечення прозорості у сфері земельних відносин та підвищення ефективності використання земель.

Новини Рені: У Ренійській громаді з тринадцяти шкіл лише у трьох обладнано укриття для учнів та персоналу

Документ покликаний вирішити цілу низку гострих проблем, пов’язаних з регулюванням земельних відносин у громаді. Зокрема, в рамках програми належить встановити межі населених пунктів громади (там, де ці кордони відсутні, і в тому числі в місті Рені), провести інвентаризацію всіх земель громади, визначити нормативно-грошову оцінку земель у межах та за межами населених пунктів, виявити самовільно зайняті земельні ділянки, запровадити економічні механізми, які повинні стимулювати власників будівель та споруд, які здійснюють підприємницьку діяльність, укладати договори оренди земельних ділянок несільськогосподарського призначення. Ще один важливий напрямок цієї роботи – формування земель комунальної власності Ренійської територіальної громади та оформлення прав на них.

Крім того, Ренійська міськрада планує створити сучасну інформаційну систему для ефективного, відкритого та відповідального управління землями громади. Вирішення згаданих завдань має дозволити міськраді виявити фактичних землекористувачів, сформувати земельні ділянки, зареєструвати їх у Державному земельному кадастрі, визначити наявність чи відсутність оформлених прав використання землі, а також відповідність цільового призначення землі її реальному використанню.

Увесь комплекс цих заходів в підсумку спрямований на те, щоб збільшити доходи місцевого бюджету за рахунок земельних платежів.

 

Андрій ПОТИЛІКО