Яйца

Ціни на куряче яйце в Україні сьогодні багатьох шокують, але фахівці прогнозують, що вони будуть знижатися.

«Починаючи з осені абсолютно всі гравці ринку (зокрема, дрібні виробники та господарства населення), почали терміново нарощувати поголів’я несучок. Це призведе до збільшення кількості харчового яйця на ринку в кінці зимового на початку весняного періоду. Тому, за прогнозами, збільшення пропозицій на ринку яйця призведе до його накопичення і, як наслідок, зниження ціни на цю продукцію на внутрішньому ринку», – прогнозує начальник продажів ТОВ «Інкуба» Євген Хайлов, пише AgroTimes.

Фахівець додає, що до перерахованих причин долучиться сезонне зниження ціни на харчове яйце після Нового року та Великодня.

Євген також розповів, як на птахівництво вплинула війна. Після повномасштабного вторгнення російської армії «деякі птахофабрики опинилися в зоні бойових дій або поблизу й зазнали руйнувань різного ступеня. Це призвело до втрат поголів’я кількістю близько 7 – 8 млн голів.

Тож абсолютна більшість гравців ринку (за винятком деяких) не провела посадку ремонтного молодняку птиці. Внаслідок чого в осінній період поточного року утворився дефіцит харчового яйця…

Найбільші гравці яєчного ринку пропустили посадки ремонтного молодняку у весняно-літній період року (а це приблизно 40 – 50% поголів’я). Це призвело до виникнення дефіциту харчового яйця на ринку і, як наслідок, зростання ціни…»

Ще один чинник – те, що внаслідок російських масованих ударів по енергетичній інфраструктурі, виробники продукції птахівництва стикнулися з небаченим донині енергетичним дефіцитом. Деякі виробники не на жарт заговорили про зупинення виробництва, бо наявні компенсаційні потужності не здатні витримати навантаження. За словами експерта, спрогнозувати цей надто впливовий чинник наразі не вдається.

Виробництво м’яса в Україні впало майже на 20%