28 липня Україна вперше відзначає День української державності. Запровадити нове державне свято, яке відзначатиметься у день Хрещення Київської Русі, запропонував у 2021 році президент Володимир Зеленський під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України. Тоді ж глава держави підписав указ про затвердження Дня державності.

З нагоди свята урочистості відбулися і в Ізмаїлі. Вони розпочалися о 9-й ранку перед виконкомом, де пройшла офіційна церемонія підняття прапора. Провів її ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко.

«Шановні ізмаїльчани! Протягом тривалої історії наш народ вів боротьбу за свободу та набуття державності, за суверенітет України, за державні символи – прапор, герб та гімн, за самобутню культуру та можливість розмовляти українською мовою. Сьогодні, в умовах широкомасштабної агресії російської федерації проти України, саме прагнення зберегти ці досягнення є життєдайною силою, яка допомагає рухатися далі сучасній Україні», – сказав мер Ізмаїла.

Поклавши руку на серце, присутні на церемонії ізмаїльчани, разом із представниками влади дружно заспівали Гімн, на завершення відповівши на заклик міського голови «Слава Україні!» словами «Героям слава!».

Зазначимо, офіційна частина заходу була досить гарною та символічною. Усі учасники церемонії – мер Андрій Абрамченко, голова Ізмаїльської військової районної адміністрації Родіон Абашев, секретар міської ради Сергій Чмига, а також весь склад виконкому та депутатський корпус – були в українських вишиванках.

Продовжилися святкові заходи біля пам’ятника Т. Шевченку. Там представники міської влади та всі небайдужі поклали квіти до підніжжя пам’ятника невтомному борцю за свободу України.