укрытия

У 2022-2023 навчальному році в Ізмаїльському районі навчальний процес буде очним лише в тих закладах освіти, де обладнано повноцінні укриття (бомбосховища) для учнів та персоналу. У деяких випадках можлива змішана форма навчання, тобто така, яка поєднує дистанційні та традиційні заняття. Про це повідомив голова Ізмаїльської районної військової адміністрації Родіон Абашев.

За офіційною інформацією, на сьогодні в Ізмаїльському районі налічується загалом 125 закладів освіти, але лише 64 з них забезпечені укриттями. Наприклад, у Ренійській територіальній громаді із 13-ти середніх навчальних закладів (включаючи дві філії опорної школи) лише у трьох обладнані укриття; в інших школах просто немає відповідних підвальних приміщень, які можна було б використовувати як захисні споруди.

Зазначимо, що лише 11 липня, на п’ятому місяці війни (!), виконком Ренійської міськради створив комісію з огляду наявних будівель (споруд, приміщень) закладів освіти та культури з метою визначення можливості їх використання як найпростіших бомбосховищ для укриття працівників та дітей. За результатами обстеження складено відповідні акти.

Зокрема, наразі найбільш підготовлені укриття існують у Ренійській опорній та Новосільській школах.

Наприклад, в опорній школі укриттям служитиме колишній навчальний тир, розташований у підвальному приміщенні. На сьогодні його повністю упорядкували силами шкільного технічного персоналу та за допомогою батьків учнів. Це бомбосховище призначено також для педагогів та учнів філії №2 опорного закладу (колишня школа №5), оскільки там немає власного укриття. З метою забезпечити їм швидкий доступ до бомбосховища, прийнято рішення організувати навчання дітей з другої філії в головній будівлі опорного закладу (якщо освітній процес буде очним). А філія №1 опорного закладу має прийняти вчителів та учнів зі школи №4, де також немає можливості створити окреме укриття.

Складніше завдання стоїть перед школою №2, де спочатку теж було вирішено облаштувати бомбосховище у навчальному тирі. Однак він, на відміну від тиру опорної школи, виявився непридатним для використання як укриття: було встановлено, що його конструкції просто не витримають наслідків артилерійського чи ракетного обстрілу.

Необхідно додати, що наявність підготовлених сховищ сама собою ще не є вирішенням проблеми. Кожне укриття має бути забезпечене джерелом електроенергії, водою, запасом продуктів харчування, медикаментів тощо. Приміром, керівництво опорного закладу планує встановити лавки для учнів, електрогенератор і біотуалети.

За відповідним коментарем ми звернулися до міського голови Ренійської ТГ Ігоря Плєхова. Ігор Вікторович відповів, що на сьогодні практично повністю вирішено питання облаштування захисних споруд у дитячих садках міста Рені, проте у сільських навчальних закладах такої можливості немає.

«Питання життєзабезпечення бомбосховищ також вже вирішене: ми подбали про те, щоб забезпечити їх запасами води, продуктів та ліків. Але далеко не скрізь є підвали, придатні для безпечного перебування дітей та освітян. Тому в окремих випадках ми розглядаємо можливість облаштування укриттів у шкільних фоє, які зміцнюватимуться металевими конструкціями та мішками з піском. Думаю, протягом двох тижнів основні проблеми з бомбосховищами буде вирішено», – запевнив Ігор Плєхов.