За попередніми даними, протягом 2021 року у повітряний басейн Одеської області від стаціонарних джерел забруднення потрапило 35,9 тис.т забруднюючих речовин. Порівняно з 2020 роком викиди в атмосферне повітря зменшились на 15,7%.

Про це повідомляє Головне управляння статистики в Одеській області.

Частка області у загальнодержавному обсязі викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення у 2021 році становила 1,6%. В територіальному розрізі основними забруднювачами атмосферного повітря є підприємства Одеського району, на які припадало 75,2% загальнообласних викидів.

Майже три чверті усіх викидів забруднюючих речовин Одещини (70,4%) спричинено підприємствами постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, 15,9% – підприємствами переробної промисловості.

Основними токсичними інгредієнтами, якими забруднювалось повітря від стаціонарних джерел, були метан (72,0% від сумарних обсягів), оксид вуглецю (9,1%), речовини у вигляді твердих суспендованих частинок (8,1%).

Негативний вплив на довкілля мають викиди діоксиду вуглецю. Це парниковий газ, який затримує інфрачервоне випромінювання земної поверхні, що призводить до глобального потепління на планеті. Торік в атмосферу області потрапило 1,4 млн.т діоксиду вуглецю, що на 12,5% менше, ніж у 2020 році. Частка області у загальнодержавному обсязі викидів діоксиду вуглецю у 2021 році становила 1,3%.