Военный и система Patriot

Близько 2400 американських солдатів зі 101 повітряно-десантної дивізії США будуть дислоковані в Румунії, Болгарії, Угорщині та Словаччині для захисту східного кордону НАТО, повідомляє БТА з посиланням на заяву місії США при НАТО.

Тим часом, в Україны попередили про підвищений ризик ядерної аварії на Запорізькій АЕС. У спільній заяві всі країни ЄС, а також США, Великобританія, Норвегія, Австралія, Японія, Нова Зеландія та інші держави наполягають на виведенні російських військ з АЕС. У заяві йдеться, що це дозволить Міжнародному агентству з атомної енергії провести свою інспекцію “своєчасно та за безпечних умов”. За словами офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової, Захід робить все можливе, щоб не допустити міжнародних експертів, а Москва докладає необхідних зусиль для їхнього прибуття.

За даними Генштабу України, армія успішно відобразила наступ на п’яти напрямках, а російські війська продовжують обстрілювати населені пункти з танків та артилерії.

У той же час перший найнятий ООН корабель вийшов із українського порту “Південний” із 23 тис. тонн пшениці до Ефіопії. Досі після укладання угоди за посередництва ООН та Туреччини з України виїхали 16 кораблів із зерном. Серед них і болгарське суховантажне судно “Рожен”.