Государственное казначейство Украины

Ренійська міська рада відмовилася від здійснення фінансової централізації у системі управління установами освіти територіальної громади. Таке рішення ухвалила 26-та чергова сесія міськради.

Нагадаємо, що на 24-й позачерговій сесії Ренійської міськради, яка відбулася 18 травня поточного року, депутати внесли зміни до Статуту, структури та штатної чисельності комунальної установи «Центр з обслуговування закладів освіти Ренійської міськради». Раніше, у лютому, міськрада вирішила ліквідувати КУ, тобто у травні це рішення було скасовано.

Як прокоментувала після травневої сесії начальниця Ренійського міського відділу освіти Лілія Бондаренко, досі проблема полягала в тому, що частина навчальних закладів фінансувалася централізовано, а інша – ні. Однак тепер, зокрема, всі дитячі садки та позашкільні заклади забезпечуватимуться комунальною установою «Центр з обслуговування закладів освіти».

«Справа в тому, що в умовах воєнного стану ми не можемо закінчити процедуру ліквідації КУ, і насамперед тому, що вона має фінансові зобов’язання. До того ж ми ще не завершили шлях об’єднання централізованої бухгалтерії закладів освіти громади. Але вже остаточно вирішено, що таку централізацію буде зосереджено саме в комунальній установі», — сказала Лілія Бондаренко в інтерв’ю нашому виданню більше двох місяців тому.

І ось липнева 26-та сесія міськради знову скасувала своє рішення щодо КУ. Перша заступниця міського голови Ренійської громади Людмила Чакир пояснила депутатам, що зараз, в ​​умовах воєнного стану, немає можливості перевести дитячі садки на обслуговування до централізованої бухгалтерії.

«На жаль, зараз Держказначейство затримує платежі місцевих бюджетів. Коли ми приймали рішення про фінансову централізацію наших закладів освіти, казначейство не пропускало лише платежі за незахищеними статтями бюджету. Сьогодні ситуація погіршилася – вже затримуються й кошти за захищеними статтями. Ми навіть не можемо прогнозувати, що надалі ми не матимемо заборгованості за цими бюджетними витратами. Наприклад, по два-три тижні затримується оплата рахунків за енергоносії. Виникають навіть випадки із затримкою виплати зарплати (авансу) бюджетникам, чого раніше не було. З урахуванням цих обставин ми вирішили скасувати рішення щодо фінансової централізації закладів освіти до закінчення воєнного стану», – заявила Людмила Чакир.

Зазначимо, що Держказначейство України почало затримувати платежі місцевих бюджетів за захищеними статтями видатків ще навесні ц.р. Зокрема, у травні про це повідомив Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління.

«Офіційних заяв Міністерства фінансів чи Держказначейства із цього приводу ще не було. Казначейство не пропускає фінансування навіть за захищеними статтями витрат – заробітні плати, соціальні виплати у багатьох бюджетних установах поки що на паузі», – йшлося у травневому повідомленні Центру.

За словами аналітиків, ймовірно, це пов’язано з проблемою касових розривів єдиного казначейського рахунку – через «дірки» в бюджеті та очікування фінансової допомоги від іноземних партнерів виникає тимчасовий розрив між можливостями та потребами проводити касові витрати у бюджетному процесі України.

Читайте також: Новий навчальний рік для студентів може розпочатися раніше звичайного: рекомендації Міносвіти

При цьому кошти державного та місцевих бюджетів використовуються за пріоритетами воєнного стану: насамперед гроші спрямовуються на потреби оборони, безпеки населення та забезпечення правового режиму воєнного стану.

Андрій ПОТИЛІКО