Двадцять шоста сесія Ренійської міської ради затвердила ставки місцевих податків та зборів на території Ренійської громади: єдиного податку, транспортного податку, туристичного збору, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку та орендної плати за землю. Нові податкові ставки набирають чинності з 1 січня 2023 року.

Насамперед слід зазначити, що міськрада не просто ухвалила рішення про нові ставки місцевих податків, а й уніфікувала їх для всієї Ренійської ТГ. Справа в тому, що досі на території громади діяли податкові ставки, затверджені колишніми сільськими радами колишнього Ренійського району. У результаті в різних селах ТГ розміри місцевих податків відрізнялися один від одного. Крім того, деякі ставки застаріли з об’єктивних причин, а також створювали проблеми для роботи податкової служби, яка наполягала на необхідності централізованого регулювання податків та зборів у межах усієї громади.

І ось нарешті міськрада вирішила впорядкувати місцеву податкову політику. Причому, як неодноразово наголосила у спілкуванні з депутатами перша заступниця міського голови Ренійської громади Людмила Чакир, мерія свідомо не стала піднімати ставки до максимального рівня – щоб не створювати критичне податкове навантаження на бізнес та пересічних громадян.

Зокрема, якщо раніше ставка єдиного податку для платників першої групи у місті Рені становила 8,5% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, то тепер вона становитиме 10% у всіх населених пунктах ТГ. Для платників другої групи у різних селах ставка існувала в межах від 15 до 20% від розміру мінімальної зарплати. Тепер затверджено єдину ставку – 20% від «мінімалки».

«Це підвищення обумовлено тим, що єдиний податок є для громади одним із бюджетоутворюючих. До того ж збільшення давно назріло – ставка єдиного податку не змінювалася у нас з 2015 року. Але в середньому ставка збільшиться лише на 380 гривень. Якщо ж у 2023 році мінімальна зарплата збільшиться та перевищить 7100 гривень, то середнє підвищення ставки становитиме близько 435 грн. Я не вважаю таке підвищення значним. Хочу наголосити, що раніше були випадки, коли платники, незважаючи на дію ставки у розмірі 15 відсотків, самостійно вивчали Податковий кодекс та добровільно платили 20 відсотків», – сказала Людмила Чакир, коментуючи для депутатів міськради цей проект рішення.

Незначно підвищився і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (ставка за 1 квадратний метр, яка «прив’язана» до розміру мінімальної зарплати). Наприклад, юридичним особам, у тому числі барам та ресторанам, доведеться платити близько 5 тисяч гривень на рік. З 0,2 до 0,3% зростає ставка податку для юридичних осіб третьої категорії, в яку, наприклад, потрапляє Ренійський морський порт. Для банків податок збільшили з 0,5% до 0,7%, а максимальна ставка (1,5%) встановлена для залізниці та автозаправних станцій.
Земельний податок також не збільшився до максимальних позицій – для земель сільськогосподарського призначення та більшості категорій земель житлової забудови встановлено ставку у розмірі 1% від нормативної грошової оцінки землі.

Окремо зазначимо, що на Одещині Ренійська громада досі залишалася чи не єдиною, де не було передбачено туристичного збору, і за це Ренійська міськрада регулярно отримувала зауваження від обласного фінансового департаменту та податкових органів. Відтепер вирішено, що внутрішні туристи, тобто жителі України, які приїжджають до ТГ, сплачуватимуть 0,25% від мінімальної зарплати за кожен день перебування на території громади, а іноземні туристи – 0,5%. Але у грошовому вимірі це небагато – 18 та 36 грн відповідно.

З приводу зміни розмірів орендної плати за землю виступив начальник відділу земельних відносин та екологічних питань апарату виконкому Ренійської міськради Володимир Кромкін. За його словами, «вирішили зробити єдину ставку для всіх, зважаючи на те, що грошова оцінка земель за межами населених пунктів плюс-мінус однакова». Якщо говорити про землі для товарного сільськогосподарського виробництва та ведення фермерського чи особистого селянського господарства, то для юридичних осіб ставка орендної плати становитиме 5% від нормативної грошової оцінки землі, для фізичних осіб – 4% (раніше було 3,5% і для тих, і для інших).

Щодо земель під об’єктами торгівлі, то ставка складе 6%. Як показав аналіз, таке підвищення для торгових точок додатково принесе до місцевого бюджету 470 тисяч гривень. Проте Володимир Кромкін назвав зростання орендної плати помірним. Наприклад, сільгосппідприємство «Дунай Агрос» (с. Орлівка) вже з урахуванням підвищення ставки платитиме 3300 гривень на рік.

«Ми боремося за ті гроші, які реально надійдуть до місцевого бюджету, а не за ті, які нам буде хтось винен. Ми не хочемо, щоб наші гроші «висіли» у вигляді боргів, а ми б потім вибивали їх через суд. Нам другий порт не потрібен», – заявив Володимир Кромкін (мається на увазі борг Ренійського порту за землю, який станом на грудень 2021 року перевищив 60 млн грн; при цьому держпідприємство почало виплачувати заборгованість, що накопичилася за останні роки, і на сьогодні виплатило вже 18 млн грн – Прим. авт.).

Аналогічну позицію щодо підвищення місцевих податків висловила і Людмила Чакир: «Ми намагаємось підвищувати ставки поступово – і для того, щоб не було недоїмки до бюджету, і щоб не втратити платників. Понад те, до деяких платників ми підходили індивідуально. Тож у нашій громаді не прогнозується загострення проблем ні зі сплатою єдиного податку, ні з земельних платежів».

Андрій ПОТИЛІКО
Автор фото: видання «Ізбірком»