Ситуація з рівнем води в озерах Катлабух і Китай дійшла до критичної – в озері Китай він вже перетнув рівень мертвого обʼєму.

Про це повідомив голова Ізмаїльської райдержадміністрації Родіон Абашев.

За його словами, на стан водойм вплинули інтенсивний забор води з озер на зрошення та господарські потреби. При відсутності опадів та з урахуванням випаровування з поверхні озера посилюється загроза різкого підвищення мінералізації води та, як наслідок, – засолення ґрунту, погіршення якості земель та значного зниження врожайності.

З 23 липня протягом двох місяців буде наповнюватися озеро Китай, рівень якого становить лише 33-34 см при показниках мертвого обʼєму в 60 см. За означений період планується наповнити озеро до критичної відмітки.

Також Кілійське міжрайонне управління водного господарства почало за допомогою спеціальної техніки зменшувати замулення транспортуючого каналу – щоб при першій можливості Дунай почав природньо поповнювати Китай.

Озеро має можливість поповнення водою з ріки Дунай шляхом проходження води по каналу Кофа від Кислицького рукава. Крім того, водообмін може бути порушений через руйнування мосту між каналом Кофа та озером – міст знаходиться в аварійному стані.

Озеро Катлабух сьогодні примусово наповнюється головною насосною станцією Суворовської зрошувальної системи Ізмаїльського управління водного господарства. Фактичний рівень води в озері складає 86 см при рівні мертвого обʼєму 70 см. У зв’язку з відсутністю опадів і низьким рівнем Дунаю протягом усього поливного періоду 2022 року ситуація по озеру Катлабух залишається критичною.

Питання щодо фінансування вирішувалось на рівні Одеської обласної військової адміністрації. Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської ОВА вирішила необхідним виділення коштів з екологічного фонду для фінансування примусового поповнення водою озер Катлабух та Китай.