В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті вперше за історію вишу пройшов захист дисертаційного дослідження наукового ступеня «доктор філософії».

Після затвердження Кабінетом міністрів нового порядку присудження ступеня доктора філософії науковий ступінь і диплом про присудження видають тепер університети, які здійснили підготовку фахівця, а не Міністерство освіти.

Дисертантом виявився нестандартний студент – учасник бойових дій, підполковник Державної прикордонної служби України, начальник прес-служби Ізмаїльського прикордонного загону Ігор Перегняк. Він представив на розгляд наукової еліти дисертацію, присвячену формуванню правової компетентності військовослужбовців за контрактом у навчальних центрах ДПСУ. Це комплексне дослідження, яке поєднує як сучасне правознавство з педагогікою, так і з військовою справою.

Офіційними опонентами виступали представники вищих навчальних закладів із всієї України: начальник кафедри іноземних мов Національної академії ДПСУ ім. Богдана Хмельницького Ігор Блощинський, професор кафедри обліку та оподаткування Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ірина Галущак та професор кафедри фізичного виховання, спеціальної фізичної підготовки та спорту Навчально-наукового інституту фізичної культури та спортивно-оздоровчих технологій Національного університету оборони України ім. Івана Черняховського Василь Ягупов.

За результатами двогодинного обговорення вчені зійшлися у думках, що проведене Ігорем Перегняком дослідження має високу актуальність, практичну значимість та важливий науковий внесок у галузі педагогічних наук, а отже, – відповідає встановленим вимогам до досліджень такого рівня. Тому комісією ухвалено одноголосне рішення про присвоєння йому наукового ступеня «доктор філософії».

«Сьогодні в моєму житті сталася подія – я захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії, – розповів Ігор Перегняк. – Дякую всім, хто допомагав мені всі ці 6 років досягти сьогоднішнього результату, а особливо моєму науковому керівнику Ярославу Кічуку, декану педфаку Надії Кічук та завідувачу кафедри іноземних мов Галині Олійниковій. Було тяжко, було цікаво, але я дійшов до фінішу. Аспірантам ІДГУ бажаю тримати стрій, – у вас все обов’язково вийде!»