Служби та підрозділи виконкому Ренійської міськради знову переселилися. Цього разу орган місцевого самоврядування зайняв два поверхи чотириповерхової будівлі нової поліклініки, яка збудована на 95%, але останніми роками була порожня.

Нагадаємо, що це вже третє переселення виконкому за останній рік. Після того, як внаслідок адміністративно-територіальної реформи було ліквідовано Ренійську районну раду та Ренійську райдержадміністрацію, мерія переїхала до адміністративної будівлі колишніх районних органів влади на вул. Вознесенській, 139 (у народі цю будівлю називають «білий дім»). Водночас «стара» будівля міськради на вул. Соборній, 103 зайняло комунальне підприємство “Водоканал”.

Проте виконком не зміг затриматись у «білому домі». На той момент головний офіс територіальної громади вже кілька років перебував в аварійному стані: тут протікав дах, причому волога проникала крізь два поверхи до фундаменту. Міськрада розпочала капітальний ремонт адміністративної будівлі, а служби та підрозділи виконкому тимчасово перемістилися у різні приміщення міста.

Ремонтні роботи розпочалися восени 2021 року, але так і не закінчилися – завадили бюджетні обмеження, спричинені російською агресією проти України. Таким чином, 8 місяців виконавчі органи влади громади були фізично розосереджені. Нарешті, керівництво ТГ прийняло соломонове рішення – частково зайняти порожню будівлю нової районної (тепер міської) поліклініки, доля якої залишалася невизначеною протягом кількох років.

Слід нагадати також, що нова недобудована поліклініка в Рені – окрема та вельми велика тема, яку автор цих рядків докладно висвітлював багато разів. Коротко зазначимо, що спорудження цієї будівлі почалося ще наприкінці 80-х років минулого століття, але потім будівництво зупинилося і перебувало у «замороженому» стані понад 20 років. Будівництво відновилося у 2012 році, і з того часу на цей об’єкт було витрачено десятки мільйонів гривень із державного та обласного бюджетів. Майже кожен новий губернатор Одеської області обіцяв закінчити ренійську поліклініку, аналогічні обіцянки неодноразово звучали від народних депутатів України та чиновників облдержадміністрації. Тим не менш, чотириповерхова будівля так і залишилася недобудованою, а медична реформа, яка радикально оптимізувала і переформатувала місцеву систему охорони здоров’я, взагалі обнулила актуальність нової поліклініки як такої…

«Я давно хотів, щоб усі структури органу місцевого самоврядування були в одному місці, бо це дуже зручно для кожного мешканця громади. Коли міські служби розкидані по всьому місту, людина бігає від одного чиновника до іншого. А тут громадянин чітко розумітиме: прийшов у виконком – і вирішив усі питання», – сказав міський голова Ренійської громади Ігор Плєхов, коментуючи переселення мерії в інтерв’ю інтернет-виданню «Рені – Одеса».

Що стосується можливої проблеми скупчення автотранспорту біля нової адміністративної будівлі мерії, то, за словами Ігоря Вікторовича, буде організовано додаткову стоянку для службових автомобілів із заїздом з боку вулиці Дунайської – територія для цього є. І все ж таки переселення підрозділів виконкому в повному обсязі планується лише на початку наступного року, коли стане зрозуміло, як працює система опалення в будівлі нової поліклініки.

Що ж буде з «білим домом»?

«Це розкішна будівля, але я завжди казав, що ми не зможемо розмістити там усі міські служби. Якщо помріяти, то, можливо, у майбутньому там буде РАГС, музей чи бібліотека», – відповів міський голова.

Андрій ПОТИЛІКО
Фото автора