житній хліб

Дефіцит жита буде у 2025/26 МР, що неминуче призведе до подорожчання житнього хліба. Про це заявив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський.

«Із упевненістю можна сказати, що на 100% в сезоні 2025/26 буде дефіцит жита. Уже зараз в Україні частково переробляється польське жито, а хлібопеки користуються балтійським житнім борошном. Це, на жаль, вже наші реалії», — сказав він.

За словами очільника галузевої асоціації, причиною дефіциту жита є небажання сільгоспвиробників сіяти культуру, оскільки її врожайність на третину нижча, ніж у пшениці — до 40 ц/га проти 60 ц/га відповідно.

Крім того, раніше весь дефіцит покривався з білорусі, що й призвело до скорочення обсягів виробництва жита в Україні — аграріям було складно конкурувати з постачаннями з білорусі. Водночас жито не належить до числа популярних експортних культур. Попит на нього є лише на внутрішньому ринку. Рибчинський привернув увагу, що наразі ціна на жито більш ніж конкурентна: якщо 2024 року 1 т коштувала 6-7 тис. грн, то станом на травень 2025 року — 12-14 тис. грн.

Водночас експерт наголосив, що житній хліб однозначно подорожчає.

«Наразі ціна українського житнього борошна — 18 тис. грн за тонну, з імпортної сировини — близько 20 тис. грн, тоді як торік у травні житнє борошно коштувало 10 тис. грн. Це не просто буде зростання ціни на житній хліб — багато виробників хлібобулочних виробів просто припинять його випікати», — наголосив він.

Залишити відповідь

Політика