Поле бавовнику

Поля із п’ятьма експериментальними сортами бавовнику засіяли фахівці Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР).

«Українські селекціонери впевнені, що поряд із вирощуванням традиційних культур на півдні України складаються максимально сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування бавовнику. Особливо, в районах, які страждають від стрімкої зміни кліматичних умов, що призводять до посухи», – розповіли у Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА.

Відзначимо, що за результатами досліджень Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, урожайність бавовнику на суходолі може досягати 1,8 т/га, а на зрошувальних землях – 2,7 т/га.

Загалом, близько 10 агропідприємств Одещині виявили бажання засіяти невеликі експериментальні поля, аби визначити, наскільки цю культуру вигідно вирощувати у степовій зоні та який економічний потенціал вона матиме.

Нагадаємо, що бавовник — це стратегічна культура, з якої отримують волокно (до 40%) і насіння (60%), із якого виготовляють технічну олію, макуху для тваринництва, а стулки коробочок використовують, як біопаливо. Відходи бавовнику використовують для виробництва пороху.

На Одещині збільшують посіви овочевих