Жінка 27-ми років, вживала в’яленого ляща, якого отримала через замовлення в інтернеті. Буквально через декілька годин відчула себе зле: відчувались болі в животі, загальна слабкість, підвищилась температура. В лікарні жінці було поставлено діагноз: «Ботулізм, стан важкий».

Постраждалій надане необхідне симптоматичне лікування та введено протиботулінічну сироватку. Хвора продовжує лікування, – повідомили в Одеському обласному центры контролю та профiлактики хвороб МОЗ України.

Фахівці попереджають: Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в продуктах домашнього приготування: солоній і копченій рибі, м’ясній тушонці, коннсервованих грибах і овочах.

В Україні виявили перший випадок зараження штамом коронавірусу «Кракен»

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головнийбіль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Тільки кваліфікована допомога в умовах стаціонару з введенням проти- ботулінічної сироватки врятує вам життя, – йдеться у повідомленні.