вирощування горіхів в Україні

Останніми роками на півдні Україні відмічається стрімка зміна кліматичних умов. Середньомісячна температура повітря поступово зростає, а кількість опадів скорочується. Для Одеської, Миколаївської та Херсонської областей є неминучою переорієнтація сільського господарства. Одним із пріоритетних напрямків може стати горіхівництво.

В Одесі вчені та фермери зібрались на міжнародну конференцію «Горіхова галузь – кліматично орієнтований напрямок розвитку сільського господарства», на якій обговорювались кліматичні зміни в регіоні та перспективи вирощування мигдалю, фундуку та волоського горіху.

«Горіхи – сухостійна багаторічна культура. Південний регіон став епіцентром посушливості, що дозволяє вирощувати горіхи без зрошення. На сьогодні горіхівництво дуже рентабельна галузь, продукція якої користується попитом, як на зовнішньому, так внутрішньому ринках, а також має високу ціну. За цією галуззю майбутнє», – розповіла директор недавно створеного в Одесі Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України, доктор наук Раїса Вожегова.

Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства створено на базі Інституту зрошуваного землеробства, Інституту рису та Південної державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації. Розпорядженням уряду передбачалось, що інститут буде розташований в Херсоні, однак російське повномасштабне вторгнення в Україну змінило плани. Сьогодні заклад розташований в Одесі. В рамках роботи вчені інституту вже провели закладку кісточкових культур в Одеській області.

горіхи вирощені в Україні
зразки горіхів вирощених в Україні

«В нашому інституті є своя дослідна мережа. Це три потужні дослідні станції: Асканійська в місті Херсоні, Миколаївська та Одеська дослідні станції. Крім того, нам підпорядковані три дослідні господарства», – розповіла Інтернет-газеті «Топор» Раїса Вожегова.

Один із організаторів конференції, співзасновник фермерського господарства імені Академіка Унанова Василь Бабанський висловив надію, що відкриття вказаного наукового закладу в співпраці із фермерами Одеської області дозволить надати поштовх розвитку горіхового садівництва не тільки в Одеській області, а в цілому в Україні.

«Нажаль ми сьогодні імпортуємо фундук та мигдаль, хоча маємо можливості для виробництва цієї продукції. Ми маємо створити наший внутрішній український ринок.  Тому, що він не насичений, а якщо насичений, то зарубіжними сортами далеко не конкурентними нашим сортам», – відмітив Василь Бабанський.

конференція по горіхівництву в Одесі
розвиток горіхівництва в Україні, конференція в Одесі