ирландский виски

Ірландський віскі роблять на місцевих винокурнях, дотримуючись вікових традицій. Сьогодні на острові працює близько 40 підприємств. Це особливий напій, який підходить для будь-якого способу вживання. Пийте у чистому вигляді або розведеним водою, у складі коктейлів або додавши кубики льоду. Саме в Ірландії з’явилася назва напою. Вираз “uisce beatha” перекладається як “вода життя”. Звертайте увагу на маркування, якщо збираєтесь купити ірландський віскі, виготовлений з ячмінного солоду. Сучасне написання виглядає як “whiskey”. Шотландці пишуть назву напою whisky. У такому вигляді воно нанесене на пляшку.

Особливості та характеристики ірландського віскі

Для приготування напою використовують дистильовану воду та злаковий солод, переважно ячмінний з додаванням жита, кукурудзи, пшениці, вівса. Щоб напій повноправно називався ірландським, він має виготовлятися та витримуватися на винокурні острова Ірландія. Якщо хочете скуштувати справжній віскі, замовляйте пляшку на Маудау, де продається оригінальна продукція відомих брендів На відміну від шотландської версії, напій відсутні або менше виражені нотки диму. Палаючий торф рідко використовується для просушування солоду. Ключова характеристика – суміш солодового та нескладеного ячменю (не менше 30% у заторі). Інші особливості:

  1. дистиляція в одному перегінному кубі;
  2. потрійна дистиляція, що забезпечує м’який смак;
  3. витримка у дубових бочках не менше 3 років.

Форма та розміри кубів різняться. Найчастіше вони виготовлені з міді. Виробники використовують класичне обладнання, незважаючи на обмеження щодо обсягу партії. Сучасні аналоги перегінних пристроїв дають змогу отримувати партію більшого обсягу. Проте знижуються смакові характеристики. Винокурні, які дорожать репутацією, воліють діяти по-старому. В Ірландії знаходиться Bushmills – найстаріша гуральня у світі, яка спеціалізується на виготовленні віскі. Ліцензію на перегонку отримано підприємством у 1608 році. Початок виробництва припадає на кілька століть раніше.

Як пити

Додайте в келих трохи води, щоб зменшити міцність та оцінити тонкі відтінки смаку. Лід у келиху знижує інтенсивність смаку поступово в міру танення. У коктейлях напій із Ірландії гармонійно поєднується з цитрусовими фруктами, солодким вермутом, трав’яним бітером, імбиром. Мікси з ірландським віскі у головній ролі:

  1. Сауер. Інгредієнти: цукровий сироп, лимонний сік, яєчний білок, лід, часточка апельсина для прикраси.
  2. Ірландська кава. Компоненти: кава Арабіка, цукор, збиті вершки.
  3. Імбирний ель. Склад: імбирне пиво, сік лайма, лід, часточка лайма для прикраси.
  4. Нью-Йоркер. Інгредієнти: Ангостура біттер, гранатовий сироп, сік лимона, цедра апельсина, лід.

Ірландський віскі – легендарний напій з багатою історією, який викликає асоціації зі Смарагдовим островом та місцевими легендами.