Реформа МСЕК

До кінця року в Україні планують ліквідувати медико-соціальні експертні комісії та цифровізувати  процес надання інвалідності.

Указом президента України введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 22 жовтня 2024 року «Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів».

Рішення передбачає почати перевірку обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності посадовим особам державних органів та у разі виявлення фактів необґрунтованого прийняття таких рішень – ініціювати їх перегляд.

Міністерство охорони здоров’я разом з Міністерством цифрової трансформації повинні у двотижневий строк підготувати план цифровізації проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій та подати його на розгляд Кабінету Міністрів України.

Поставлено завдання у тижневий строк провести аудит нарахувань пенсійних виплат по інвалідності посадовим особам державних органів.

Кабінет Міністрів України повинен розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкти щодо невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, перегляду системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовим особам державних органів, унормування порядку нарахування заробітних плат і пенсій працівникам органів прокуратури України.

У рішення також йдеться про необхідність ліквідації медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року.

Нагадаємо, що вчора відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому розглянули ситуацію з МСЕК та зловживаннями з боку посадових осіб різних державних органів з отриманням інвалідності.

Відзначимо, що 17 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи», мета якого – реформування системи медико-соціальної експертизи.

В Україні продовжують викривати корупційні схеми у лавах МСЕК

 

 

Залишити відповідь

Політика

Світ