этнографический музей «Голямата къща»

Продовжуємо знайомити наших читачів з цікавими туристичними локаціями півдня Одещини – днями наш кореспондент відвідав народний етнографічний музей «Голямата къща», розташований у одному з найгарніших сіл України – Зорі на Білгород-Дністровщині (днями село було перейменовано у “Камчик”).

Музей розташовано у будівлі Зорянського Будинку культури, експонати розміщені у трьох просторих залах. екскурсії для відвідувачив проводять директор Зорянського Будинку культури Ірина Миколаївна Стоянова і завідуюча музеєм, вчитель болгарської мови Олена Власівна Арнаутова.

Багато цікавої інформації про історію переселення болгар в Камчик розповіла нам Олена Власівна. Відповідний стенд з старовинними фотоматеріалами та документами розташовано на початку екскурсійного маршруту. Мешканці Зорі щиро пишаються своїми предками і зберігають їх надбання.

Зменшена копія будинку болгарських переселенців с внутрішнім устрієм вражає своєю аутентічністю. Окремі куточки присвячені ткацтву болгар, обробці землі та сільськогосподарчим знаряддям, старовинним грошам Бесарабії, одягу.

Цікава розповідь очікує на відвідувачів музею відносно традицій і народних обрядів камчичан. Про тонкощі вессілля, сімейні відносини між невістками і свекрухами, про поважне ставлення до чоловіка – голови родини, про підготовку спадщини для дівчат, тощо.

Треба відмітити, що екскурсії в музеї«Голямата къща» для організованих туристичних груп проходять не тільки пізнавально, а й весело. Гостей зустрічають гайдою (болгарський музичний народний інструмент), смачною міліною, келихом бессарабського вина і обовьязковим мастер-класом з болгарського народного танцю «Хоро».

“Ми зберігаємо всю багату спадщину, що залишили нам наші пращури. Так, в нашому музеї окрім безцінного матеріального фонду, ми розвиваємо ще й культурну спадщину, яку місцеві творчі колективи втілюють в життя – це сезонні народні болгарські обряди: «Весілля», «Трифон зарізан» (обряди виноградарства і виноробства), «Різдво», «Сурва година» (святкування Старого Нового року) та інші”, зазначає Олена Арнаутова.

Матеріал підготовлений за сприянням програми “Голоси України” в рамках ініціативи Ганни Арендт, яка реалізується Європейським центром свободи преси та медіа і фінансується Федеральним офісом міністерства закордонних справ Німеччини. Зазначимо, вищеназвані організації ніяким чином не впливають на наш контент і не несуть за нього відповідальність.

Анна Небога

Залишити відповідь