Дмитро Лубінець

Родини зниклих безвісті та полонених українських військових із Одеської області зустрілися з Уповноваженим Верховної Ради України з захисту прав людини Дмитром Лубінцем. Протягом трьох годин жителі регіону спілкувалися із омбудсманом на теми повернення полонених та розшуку зниклих безвісти українських військових.

Як розповів Інтернет-газеті «Топор» Дмитро Лубінець, в 2024 році представництво омбудсмана в Одеській області отримало 1285 письмових звернень, з яких 60 відсотків стосувались питань розшуку зниклих безвісти та поверненню полонених  українських військових. Саме тому інституцією прийнято рішення провести зустріч з рідними українських військових в Одесі, на яку також запросили представників підрозділів Збройних Сил України та правоохоронних органів.

«Такі зустрічі завжди емоційно не прості та лунали складні питання. Ми розповідали, як відбувається обмін листівками, як напрацьовується алгоритм повернення та хто допомагає в цих процесах. Вся Україна побачила, що трохи легшою стала ситуація з поверненням найбільш важких категорій військовополонених. Мова йде про оборонців Маріуполя, засуджених військовополонених, тих, хто знаходиться в полоні терміном більш ніж два роки», – заявив Дмитро Лубінець.

Уповноважений  ВР України з захисту прав людини нагадав, що під час останніх обмінів вдалось повернути до України полонених-жінок, стосовно яких, з не зрозумілих причин, все складніше вести розмову із російською стороною.

«Не скажу, що ситуація з обміном полонених кардинально змінилась на краще, але у нас з’явились додаткові можливості завдяки Збройним Силам України, які провели та проводять контроперацію на території Курської області», – підкреслив Дмитро Лубінець та наголосив, що ефективну посередницьку допомогу в веденні переговорів також надають ОАЕ.

Як уточнила представник омбудсмана в Одеській області Марія Попова, на сьогоднішній зустрічі були присутні представники 460 сімей, рідні яких або зникли безвісти, або потрапили до російського полону.

Марія Попова та Дмитро Лубінець

«Ми також покликали на зустріч представників підрозділів ЗС України, де проходили службу вихідці з Одеської області та які потрапили до полону. Було багато питань, на які рідні отримували відповідь в залі. Є питання, які потребують додаткового вивчення. Наприклад, із рідними військових із 28 бригади будемо проводити окрему зустріч, на якій обговорюватимемо весь перелік питань, які виникають по полоненим та зниклим безвісті», – уточнила Марія Попова.

Всього з повномасштабного вторгнення російських військ в Україну за участю інституції омбудсмана удалось провести 57 обмінів та повернути з російського полону майже чотири тисячі українських військових.

Залишити відповідь