У Міносвіти планують об’єднати шкільні “Історію України” та “Всесвітню історію” у один предмет. Серед причин такого об’єднання – виразніший погляд на історію України як невід’ємного складника європейської та загалом світової історії.

Про це йдеться у відповідному наказі відомства “Концептуальні засади реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти”.

“Під упливом російсько-української війни та дов’язаних із нею трансформацій міжнародних відносин Україна опинилася в епіцентрі геополітичних процесів. Це спонукає до виразнішого погляду на Історію України як невід’ємного складника європейської та загалом світової історії. У системі загальної середньої освіти такий підхід має бути реалізований шляхом запровадження єдиного загальноосвітнього курсу історії, ключовим виміром якого буде взаємодія України і світу в історичній ретроспективі”, – вказано у документі.

Перед новим навчальним роком побільшало вакансій для вчителів

Також таким чином планують спростити викладання для вчителів. Можливість керувати навчальним процесом, ефективно використовуючи години навчальних занять. Зробити навчання історії змістовно та інтелектуально наповненішим, тощо.

Також зазнається, що документ є рамковим, тобто визначає шляхи подальшого реформування історичної освіти і не вносить зміни в чинні накази МОН, модельні навчальні програми, підручники тощо.