COVID-19

Захворюваність на COVID-19 за останній тиждень в Одеській області зросла втричі порівняно з попереднім, також збільшилася кількість госпіталізацій. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Зростання захворюваності відзначається як серед дітей – у 3,5 раза, так і серед дорослих – у 3 рази. Майже 90% серед захворілих – це доросле населення, причому найбільше випадків зареєстровано у віковій групі 30-64 роки. Кількість госпіталізацій хворих на COVID-19 також зросла в 3,5 раза.

Згідно з лабораторними дослідженнями, в Одеській області виявлено циркуляцію п’яти різних підтипів штаму “Omicron”. Новий субваріант коронавірусу “Omicron” “FLiRT” поки що в області не реєструвався.

Тепер для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19. Так, для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачено введення більшої кількості доз – тобто ревакцинація через 6-12 місяців.

Також для лікарів і пацієнтів змінюється визначення етапів вакцинації. Одне щеплення (або два щеплення для окремих груп) – це первинна вакцинація. Усі наступні щеплення – ревакцинація проти COVID-19.

Ревакцинацію рекомендується робити через 6-12 місяців не всім, а людям із груп ризику:
дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет або важкі хронічні захворювання;
вагітним;
людям, старшим за 60 років;
представникам професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові та ін.).

Потребу в ревакцинації визначає лікар.