Україна – багатонаціональна

Вчора Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України».

Прийнятий у цілому законопроєкт «Про внесення змін до Закону України “Про національні меншини (спільноти) України” щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України» у парламенті називають євроінтеграційним.

«Парламент підтримав у другому читанні та в цілому як закон підготовлений Комітетом з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин законопроєкт, спрямований на виконання рекомендацій Венеційської Комісії.

Положення прийнятого законодавчого акта враховують значну частину зауважень Європейської Комісії «За демократію через право» та сприяють належній реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот).

Вдосконалення законодавства у сфері національних меншин (спільнот) є важливим кроком на шляху до повноправного членства України в Європейському Союзі» повідомила пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Відзначимо, що у запропонованому проекті передбачається надання державних гарантій безоплатного забезпечення підручниками, зокрема електронними, здобувачів повної загальної середньої освіти, які належать до національних меншин.

Також йдеться про умови використання мов національних меншин у реклами, під час проведення публічних, культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходах, при наданні екстреної допомоги тощо.

Зміни передбачають «надання державної підтримки мовам національних меншин (спільнот), яким загрожує зникнення».

У проєкті Закону йдеться, що його положення щодо проведення публічних, культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів «не застосовуються до державної (офіційної) мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, з моменту відповідного визнання Верховною Радою України та протягом п’яти років з дня прийняття Верховною Радою України рішення про скасування такого статусу». Тобто ці заходи не можуть проводитися російською мовою.

Автор: Сергій Мединський

Пишемо «росія» та «московія» з малої літери