судно с агропродукцией

Через те, що росія заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України, в черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден.

«Спільний координаційний центр (СКЦ) в Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через чергову безпідставну відмову російської делегації реєструвати вхідний флот до участі в Ініціативі.

В черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 мільйона тонн продовольства для світу. Це майже вдвічі більший обсяг, ніж було експортовано в травні.

Деякі судна очікують інспекції СКЦ понад 3 місяці. Це понад 1 мільярд доларів збитків, які позначаються на кінцевій вартості продовольства для світу. Таким чином росія в черговий раз знайшла спосіб обмежити світ в їжі. Блокування реєстрації нового вхідного флоту, як і блокування найбільшого порту «Південний», є грубим порушенням умов Зернової ініціативи, під якою підписалась і країна-агресор», повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Українська делегація направила лист до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу і сподівається, що партнери по Ініціативі знайдуть рішення та припинять цей шантаж росії всього світу.

Нагадаємо: Зернову угоду розблоковано

 

Політика